m
r

Hejdå Datainspektionen!

Byter snart namn Integritetsskyddsmyndigheten

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Politik

Nästa år kommer den svenska förvaltningsmyndigheten Datainspektionen byta namn till det lite mer omständliga namnet Integritetsskyddsmyndigheten och förhoppningsvis skaffar de sig då även en ny logotyp.

Integritetsskyddsmyndigheten kommer förutom sitt namnbyte även få utökade uppgifter skriver Computer Sweden. Bland annat kommer myndigheten att hantera den nya dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) som antagligen är på plats i maj nästa år.

I dagsläget är Datainspektionens uppgift att granska system, regleringar och annat som redan finns på plats men i framtiden ska Integritetsskyddsmyndigheten även få en rådgivande roll till regeringen när det gäller utveckling om kommande tjänster. För att klara det utökade uppdraget som Integritetsskyddsmyndigheten får nästa år så kommer myndigheten att få ett tillskott på 30 miljoner kronor från regeringen.

Datainspektionen är redan idag aktiv inom en lång rad olika områden och ni kan se lite av de artiklarna vi skrivit om dem genom åren nedan. Det kanske ger en hygglig överblick över vilken typ av frågor Datainspektionen har pysslat med fram tills nu.

Hesa Fredrika är Hesa Fredrik i mobilen

Håll koll på Viktigt Meddelande till Allmänheten

Visa inte Mobil-artiklar
Mobil / Appar

Hesa Fredrika är en app som lanserades idag och som är en slags mobilversion av VMA-meddelanden (Viktigt Meddelande till Allmänheten) som skickas ut via radio och larm i händelse av större olyckor, katastrofer eller liknande.

VMA kallas i folkmun "Hesa Fredrik" och tanken är att Hesa Fredrika ska fungera precis som den, det vill säga skicka ut viktiga meddelanden till personer som befinner sig ett specifikt område där något någorlunda extraordinärt har inträffat. I appen kan man ange om man kan tänka sig att hjälpa till som frivillig om en olycka har inträffat. Man kan även ange om man är intresserad av att hjälpa till med att hitta försvunna personer samt om man har utbildning för hjärt- och lungräddning.

Hesa Fredrikas utveckling har finansierats av Internfonden ISS och har utvecklats av bland andra den gamle The Pirate Bay-medarbetaren Peter Sunde som vi skrivit rätt mycket om här tidigare. Appen hittas till iOS och Android på länken nedan.

Nu har Norge stängt ner FM-nätet

Första landet i världen som gör det

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

I onsdags stängde Norge av den sista FM-sändaren i landet och det analoga FM-radionätet kommer därmed inte längre att användas Norge.

I stället satsar man nu sedan ett tag tillbaka på digitala radiosändningar via DAB (Digital Audio Broadcast). Att stänga ner FM-nätet i Norge har mötts av en del kritik från norrmännen då de varit tvungna att köpa nya radiomottagare för att ta del av DAB-sändningarna. Enligt Digitalradio Norge (DRN) så har till exempel bara 49 procent av bilarna som rullar i Norge radiomottagare som kan ta emot DAB. När man började stänga ner FM-nätet i Norge tidigare i år genomförde man en undersökning och då visade det sig att 13,5 procent av invånarna i regionen Nordland helt enkelt hade slutat att lyssna på radio när FM-nätet stängdes ner.

Det var länge snack om att även Sverige skulle gå över till DAB men 2015 stoppade regeringen det projektet och sedan dess har det talats väldigt lite om DAB i Sverige. Några länder som förväntas skrota sina FM-nät och gå över till DAB inom några år är bland andra Schweiz, Storbritannien och Danmark.

Nu börjar vi bädda in information från Wikipedia

Mer kunskap åt folket

Visa inte Feber-artiklar
Feber / Allmänt

Ibland skriver vi om saker som kanske behöver lite mer bakgrundsfakta och då länkar vi gärna till Wikipedia. Nu börjar vi också, i fall där det passar, bädda in material från Wikipedia direkt på sidan. Vi tar första stycket med text vilket oftast innehåller all grundfakta man behöver på ämnet. Vill man sedan läsa mer är det bara att klicka sig vidare.

Första stycket är rätt olika i storlek beroende på ämne så det kan komma att se lite olika ut. Vi försöker köra med svenska Wikipedia men ibland är innehållet så väldigt mycket bättre på engelska och då väljer vi så klart det.

Jag gissar att du kommer att se en Wiki-ruta någon gång om dagen på Feber. Vi kommer inte att köra Wiki-info om Star Wars om man säger så, utan om det finns skäl till det. Ett exempel ser ni här nedanför.

Tysta autospelande video med Google Chrome

Ny funktion i senaste betaversionen

Visa inte Webb-artiklar
Webb / Google

Google har släppt en ny betaversion av sin webbläsare Chrome som har försett med lite ny funktionalitet.

En rätt skön funktion är att man i den senaste betaversionen av Chrome 64 nu kan stänga av ljudet i videoklipp som börjar spelas upp automatiskt när man går in på en webbsida. Detta kan man göra individuellt för varje webbplats så man kan till exempel fortsatt låta ljud i YouTube-videos spelas upp medan man kan stänga av det från andra webbplatser där man kanske inte riktigt vill höra ljudet på klippet när man går in på sidan. Mute-funktionen i betaversionen av Chrome 64 hittas under inställningerna uppe vid webbläsarens adressrad, se bild nedan.

Förutom ovanstående funktion så har betaversionen av Chrome 64 även fått en förbättrad popup-blockerare, starkare skydd mot webbsajter som försöker skicka vidare användare till andra webbplatser (URL Redirect) samt stöd för HDR-video på Windows 10. Det är oklart när Chrome 64 släpps i skarp version men det borde väl ske förhållandevis snart antar jag.

Ned Flanders varma choklad
Gör den själv vettja! 
108kg
+
Bobby Green
Dokumentär om David Bowies sista år
Kommer 2018 
118kg
+
Bobby Green
Gräddlikör med smak av Cognac
Den första på svenska marknaden 
113kg
+
Bobby Green
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
31.6°
+
Roger Åberg
0