Kan människor upptäcka sjukdomar genom lukt?

Forskare undersöker saken

Att vara sjuk är inte kul, oavsett om man är kramdjur eller människa
Foto: Pixabay
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Forskning

Det kan vara så att människor genom olika sinnen liksom lukt kan avgöra om andra människor är sjuka. Det tror i alla fall forskare som genomfört en del tester.

Deras teori är att det är en talang hos människor som existerar på grund av att det är väldigt dyrt och jobbigt att vara sjuk. Därför vill vi också till varje pris undvika att bli sjuka.

I testerna fotograferades ett tjugotal människor. Sedan fick de ta emot en spruta med endotoxin som är en sorts bakterierester. Det triggade igång immunförsvaret hos personerna och de upplevde typiska sjukdomssymptom som lite feber, värk och trötthet. Både före och efter att personerna utsattes för bakterier samlade forskarna dessutom in deras kroppslukt på tröjor.

Försökspersonerna fick sedan titta på de andra deltagarnas bilder och lukta på deras tröjor, som antingen var från innan eller efter smittotillfället, medan de låg i en magnetkamera. De skulle också meddela om de ville umgås med personen på bilden eller inte. Testerna visade att deltagarna var mindre benägna att umgås med de som var sjuka.

Enligt forskarna triggades området Insula i hjärnan när deltagarna såg och luktade på personer som var sjuka. Insula ger nämligen människor äckelkänslor. En av forskarna, Mats Olsson, menar att testerna indikerar att människor faktiskt känner av om en annan människa är sjuk för att de ska kunna hålla sig undan. Bland annat genom lukt men även genom ansiktsuttryck.

Kasta basketbollar med NBA AR

Utvecklat med ARKit

Visa inte iOS-artiklar
iOS / Spel

Den amerikanska basketligan NBA har släppt ett spel för iPhone där man använder sig av förstärkt verklighet. Spelet går ut på att man ska kasta virtuella basketbollar i virtuella basketkorgar genom att snärta lite med telefonen.

Spelet använder sig av Apples ARKit AR-plattform så det går bara att spela på senare iPhone-modeller (6S eller senare) med iOS 11.

Appen är gratis och kan hittas via länken nedan.

Alla Playstations byggda i Lego

I små, små versioner

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / LEGO

Twitter-användaren SUU2100 gillar Lego och har byggt små miniversioner av alla fyra Playstations. Resultaten är som ni ser smått fantastiska. Här under kan ni se hur PS3:an är byggd och mer Legogodis hittar ni på hans Twitter.

TV-serien Dark Matter kunde ha fått en fjärde säsong

Kunde till och med blivit en del av Stargate-universumet

Visa inte Film-artiklar
Film / Nyhet

Tidigare i år meddelade den amerikanska tv-kanalen SyFy att man lägger ner sin scifi-serie Dark Matter vilket gjorde att vi som följde serien inte riktigt fick något avslut på serien.

Nu säger dock seriens skapare Joseph Mallozzi att det var snack om en eventuell fortsättning på tv-serien. Mallozzi ska ha varit i kontakt med tv-bolaget MGM som visade intresse för att ta över där SyFy lämnade av. Exakt vad detta skulle inneburit finns det inga säkra uppgifter om än men troligast är antagligen att det skulle blivit en avslutande miniserie på 6 - 8 avsnitt.

En annan idé Mallozzi snackade med MGM om var att göra en så kallad crossover där Dark Matter skulle utspelas i Stargate-universumet. Mallozzi har tidigare arbetat som producent för Stargate SG-1, Stargate: Atlantis samt Stargate Universe så han hade antagligen en del tankar om hur Dark Matter skulle kunna leva vidare i Stargates universum.

Tyvärr verkar planerna stannat på ritbordet och sannolikheten att vi får se en avslutande säsong av Dark Matter någon gång är antagligen inte särskilt stor.

Overwatch har 35 miljoner spelare

Det är rätt många det

Visa inte Spel-artiklar
Spel / Multiplattform

Blizzard meddelade i dag att FPS-spelet Overwatch nu har fler än 35 miljoner spelare. Under början av året så hade spelet 25 miljoner spelare så man har ökat rätt spelarantalet rätt så bra under 2017.

På tal om Overwatch så har Blizzard bestämt sig för att stämma en kinakopia av spelet. Det handlar om mobilspelet Heroes of Warfare, vilket Blizzard påstår är en klon av Overwatch. Blizzard vill nu att studion bakom spelet, 4399EN GAME, ska sluta att utveckla spelet, be om ursäkt och ge betala kompensationspengar.

Heroes of Warfare är inte det första spelet som klonar Overwatch då vi tidigare sett exempel på detta med grejer som League of Titans och Hero Mission.

Den billigaste motorsågen på Amazon
Wranglerstar testar 
139kg
+
Bobby Green
Mikkeller gör Twin Peaks-öl
David Lynch har varit delaktig i hela processen 
112kg
+
Bobby Green
Ny specialversion av Omega Speedmaster
Uppmärksammar blindhet 
114kg
+
Bobby Green